پیش‌بینی رفتار پاسخگویی حسابرسان در قبال مسائل زیست‌محیطی با استفاده از تحلیل نقش اجتماعی - عرب لیلا; ستوده رضا; حق پرست عباسعلی; هیراد علیرضا (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی رفتار پاسخگویی حسابرسان در قبال مسائل زیست‌محیطی با استفاده از تحلیل نقش اجتماعی انجام شده است. در این مطالعه، نقش اجتماعی حسابرسان به‌عنوان عامل اصلی و فشارهای نهادی به‌عنوان متغیر میانجی، و تعهد اخلاقی به‌عنوان متغیر تعدیل‌گر در نظر گرفته شده‌اند. جامعه آماری شامل حسابرسان فعال در سازمان‌های حسابرسی کلان کشور بود که با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای، ۲۰۰ نفر از آنان انتخاب و داده‌ها از طریق پرسشنامه جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نقش اجتماعی حسابرسان تأثیر مثبت و معناداری بر رفتار پاسخگویی زیست‌محیطی دارد. همچنین، فشارهای نهادی به‌عنوان میانجی این رابطه عمل کرده و تعهد اخلاقی نقش تعدیل‌گر را ایفا می‌کند. یافته‌ها اهمیت توجه به ابعاد اجتماعی و اخلاقی در حرفه حسابرسی و نقش کلیدی حسابرسان در ترویج مسئولیت‌پذیری زیست‌محیطی را تأیید می‌کنند. این پژوهش پیشنهادهای کاربردی برای نهادهای حرفه‌ای، سیاست‌گذاران و سازمان‌ها جهت ارتقاء پاسخگویی زیست‌محیطی حسابرسان ارائه می‌دهد.