اولویت‌بندی روش‌های تأمین مالی و بررسی تأثیر هر یک از آن‌ها بر عملکرد شرکت‌های دارویی پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران - شفائی جواد; آقاجانی حبیب; سجودی سکینه (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
هدف این پژوهش بررسی تأثیر روش‌های مختلف تأمین مالی بر عملکرد شرکت‌های دارویی پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نوع پس‌رویدادی و به روش توصیفی-همبستگی انجام شده است. جامعه آماری شامل 38 شرکت دارویی عضو بورس تهران طی سال‌های 1398 تا 1402 است. داده‌های مالی از صورت‌های مالی و سامانه کدال گردآوری و با استفاده از نرم‌افزار ایویوز و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. شاخص‌های عملکرد شرکت شامل بازده دارایی‌ها و بازده حقوق صاحبان سهام بوده و روش‌های تأمین مالی داخلی و خارجی و سود انباشته به‌عنوان متغیرهای مستقل در مدل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش‌های تأمین مالی بر عملکرد شرکت‌ها تأثیر معناداری دارند. تأمین مالی خارجی اثر مثبت و معناداری بر بازده حقوق صاحبان سهام دارد، در حالی که تأمین مالی داخلی اثر منفی و معناداری بر این شاخص گذاشت. همچنین سود انباشته بر بازده حقوق صاحبان سهام اثر منفی داشت. در مدل بازده دارایی‌ها، تأمین مالی خارجی و داخلی اثر منفی و معنادار، اما سود انباشته اثر مثبت و معنادار نشان داد. یافته‌ها بیانگر آن است که انتخاب ترکیبی بهینه از منابع تأمین مالی داخلی و خارجی نقش اساسی در بهبود عملکرد شرکت‌های دارویی ایفا می‌کند. شرکت‌ها می‌توانند با استفاده متوازن از منابع، ضمن افزایش سودآوری، پایداری مالی و رقابت‌پذیری خود را ارتقا دهند.