بررسی عوامل مؤثر بر افزایش کارایی و اثربخشی سیستم‌های حسابداری مدیریت - مهراندیش مهدي; ستوده رضا; هیراد علیرضا (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
هدف این پژوهش شناسایی و تبیین عوامل کلیدی مؤثر بر بهبود کارایی و اثربخشی سیستم‌های حسابداری مدیریت در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش اجرا توصیفی–پیمایشی با رویکرد همبستگی است. جامعه آماری شامل حسابداران و کارشناسان مالی شرکت‌های بورسی بوده و نمونه‌ای 384 نفری با استفاده از جدول مورگان و روش در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه استاندارد 24 گویه‌ای بر مبنای طیف لیکرت پنج‌درجه‌ای بود که پایایی آن با آلفای کرونباخ تأیید شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS 24 و AMOS 24 و از طریق مدل‌سازی معادلات ساختاری (SEM) تحلیل شدند. همچنین برای ارزیابی مدل اندازه‌گیری از تحلیل عاملی تأییدی و شاخص‌های برازش استفاده گردید. نتایج نشان داد که تمامی متغیرهای مستقل شامل پشتیبانی تصمیم‌گیری و کنترل عملکرد، فرآیندهای حسابداری مدیریت، اطلاعات و داده‌ها، گزارشگری و تحلیل عملکرد، فناوری و نوآوری، و مدیریت هزینه و کنترل موجودی دارای تأثیر مثبت و معنادار بر کارایی و اثربخشی سیستم‌های حسابداری مدیریت هستند (P<0.05). بیشترین ضریب تأثیر مربوط به متغیر گزارشگری و تحلیل عملکرد (β=1.490) و پس از آن اطلاعات و داده‌ها (β=0.840) و مدیریت هزینه (β=0.778) بوده است. تمامی فرضیه‌های پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد تأیید شدند. یافته‌ها نشان می‌دهد که ارتقای هم‌زمان ابعاد اطلاعاتی، فرآیندی، فناورانه و کنترلی در سیستم‌های حسابداری مدیریت، نقش تعیین‌کننده‌ای در افزایش کارایی و اثربخشی این سیستم‌ها دارد و تقویت این ابعاد می‌تواند به بهبود تصمیم‌گیری مدیریتی و عملکرد سازمانی منجر شود.