مدیریت زنجیره تأمین و اهمیت آن در عصر جهانی‌شدن با ارائه مدل ریاضی - راد, عباس; دوست قرین, زینب (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
این پژوهش به بررسی نقش قراردادهای آتی در مدیریت ریسک مالی زنجیره تأمین در اقتصاد پرنوسان ایران می‌پردازد. با توجه به چالش‌های ناشی از نوسانات قیمتی و نرخ ارز، استفاده از ابزارهای مالی مانند قراردادهای آتی به عنوان راهکاری برای کاهش ریسک و افزایش ثبات در زنجیره تأمین مورد تحلیل قرار گرفته است. در این مطالعه، یک مدل ریاضی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و ترکیب آن با الگوریتم ازدحام ذرات ارائه شده است تا عوامل مؤثر مانند سطح ریسک‌گریزی، تنوع تقاضا و نوسانات قیمتی را در نظر بگیرد. داده‌های مورد استفاده از شرکت ایران خودرو استخراج شده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که الگوریتم هیبرید HGP در مقایسه با GA و PSO، دقت بالاتری در پیش‌بینی ریسک و بار عاملی (لودینگ فکتور) دارد و قادر است تغییرات قیمت و ریسک‌های بلندمدت را با خطای کمتری مدل‌سازی کند. همچنین، تحلیل حساسیت قراردادهای آتی نشان داد که این ابزارها می‌توانند به‌طور مؤثر برای پوشش ریسک در شرایط بی‌ثباتی اقتصادی به کار روند. این پژوهش با ارائه چارچوبی کاربردی، راهکارهایی برای بهبود مدیریت زنجیره تأمین در صنایع داخلی پیشنهاد می‌کند و بر ضرورت تقویت زیرساخت‌های مالی و تدوین قوانین شفاف تأکید دارد. بر اساس یافته‌های پژوهش، پیشنهاد می‌شود که مدل HGP در صنایع کلیدی مانند خودروسازی و پتروشیمی، به‌منظور ارزیابی عملی کارایی آن، مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، توسعه نرم‌افزارهای هوش مصنوعی برای پایش ریسک و بهبود فرآیندهای تصمیم‌گیری و تدوین استانداردهای شفاف برای محاسبه ریسک و ارزش‌گذاری قراردادها توسط سازمان‌های نظارتی، می‌تواند به تقویت زیرساخت‌های مالی کمک کند.