بررسی تأثیر استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی بر کیفیت حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران - معظمی گودرزی, یاسین (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
هدف این پژوهش بررسی تأثیر به‌کارگیری استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) بر کیفیت حسابداری شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این تحقیق از نوع کاربردی و توصیفی بوده و از روش داده‌های پانلی با رویکرد اثرات ثابت استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1393 تا 1401 است. با استفاده از روش حذف سیستماتیک، 118 شرکت انتخاب شدند. داده‌ها از صورت‌های مالی حسابرسی‌شده و منابع رسمی نظیر کدال گردآوری و با نرم‌افزار EViews12 تحلیل شد. کیفیت حسابداری از طریق دو شاخص تغییرات خالص درآمد و نسبت تغییرات خالص درآمد به تغییرات جریان‌های نقدی عملیاتی سنجیده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد به‌کارگیری IFRS تأثیر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابداری دارد. به‌طور خاص، افزایش یک واحد در شاخص IFRS با افزایش 0/19 واحدی در معیار کیفیت گزارشگری مالی همراه بود (p<0.01). همچنین، متغیرهای کنترل شامل کیفیت حسابرس، اهرم مالی، اندازه شرکت و فرصت‌های رشد نیز تأثیر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابداری داشتند. ضریب تعیین مدل (R²=0.79) بیانگر قدرت بالای تبیین مدل بود. اجرای IFRS منجر به بهبود کیفیت حسابداری و ارتقاء شفافیت اطلاعات مالی در شرکت‌های بورس تهران می‌شود. این یافته‌ها نشان می‌دهد پذیرش IFRS می‌تواند به افزایش قابلیت مقایسه، کاهش مدیریت سود، و حمایت بیشتر از سرمایه‌گذاران منجر شود. بر این اساس، توصیه می‌شود قانون‌گذاران و فعالان بازار سرمایه به ترویج و الزام استفاده از IFRS در گزارشگری مالی بپردازند.