شناسایی ابعاد و مؤلفه‌های حاکمیت سازمانی در آموزش عالی مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی - صالح پور , ماشاءاله; رمضانی, علی اکبر; نسل موسوی , سید حسین; حسینی شیروانی, میر سعید (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
این پژوهش باهدف شناسایی ابعاد و مؤلفه‌های حاکمیت سازمانی در آموزش عالی مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی انجام شد. روش تحقیق از رویکرد کیفی استفاده کرده است. در مرحله تکنیک دلفی فازی، مؤلفه‌های کلیدی از طریق نظرسنجی از 20 نفر از خبرگان شامل مدیران ارشد و اعضای هیئت‌علمی با تخصص در مدیریت و فناوری اطلاعات، به روش نمونه‌گیری هدفمند قضاوتی، شناسایی و غربالگری شدند و در روش دیمتل برای تحلیل اثرگذاری، اثرپذیری و اولویت‌بندی مؤلفه‌ها به کار رفت که با نمونه‌ای متشکل از 20 نفر از خبرگان و ذی‌نفعان کلیدی دانشگاه، به روش نمونه‌گیری هدفمند قضاوتی، اجرا شد. یافته‌ها نشان‌دهنده تدوین مدلی جامع با دو بعد اصلی حاکمیت سازمانی و فناوری هوش مصنوعی است که شامل 18 مؤلفه کلیدی نظیر مدیریت دانش سازمانی، کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش، مدیریت تغییر و تحول، کنترل و نظارت، و شفافیت و پاسخگویی می‌شود. تحلیل دیمتل مشخص کرد که مدیریت دانش سازمانی و کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش به دلیل اثرگذاری قوی، نقش محوری دارند، درحالی‌که مؤلفه‌هایی مانند اخلاقیات هوش مصنوعی و زیرساخت فناوری اثرپذیر بوده و به پشتیبانی ساختاری نیاز دارند. اولویت‌بندی مؤلفه‌ها نشان داد که مدیریت تغییر و تحول، کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش، و همکاری بین سازمانی از اهمیت بالاتری برخوردارند. این مدل با ادغام هوش مصنوعی در تحلیل داده‌های کلان، تصمیم‌گیری هوشمند، نظارت مالی و شخصی‌سازی آموزش، فرآیندهای دانشگاه را بهینه می‌سازد. بنابراین، با توجه به مؤلفه‌های شناسایی‌شده، ادغام حاکمیت سازمانی و فناوری هوش مصنوعی در آموزش عالی می‌تواند به بهینه‌سازی فرآیندهای مدیریتی و آموزشی کمک کند. مدیریت دانش سازمانی و کاربردهای هوش مصنوعی نقش محوری دارند، درحالی‌که مؤلفه‌هایی مانند اخلاقیات هوش مصنوعی نیاز به پشتیبانی ساختاری دارند. این مدل به تسهیل تصمیم‌گیری و نظارت در دانشگاه‌ها منجر می‌شود.