بررسی تاثیر تحول دیجیتال بر کارایی حسابرسی، کارایی تولید و عملکرد مالی شرکت‌ها با توجه به اندازه شرکت - هاشمی‌ گهر, محسن; راضی, خدیجه (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
تحول دیجیتال از طریق فناوری‌هایی نظیر هوش مصنوعی، داده‌های کلان و اتوماسیون، منجر به بهبود فرآیندهای حسابرسی، بهینه‌سازی تولید و ارتقای عملکرد مالی شرکت‌ها شده است. این پژوهش، نقش تعدیل‌گری اندازه شرکت را نیز مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود که تأثیر فناوری‌های دیجیتال در شرکت‌های کوچک و بزرگ چه تفاوت‌هایی دارد. یافته‌های پژوهش می‌تواند مدیران و سیاست‌گذاران را در اتخاذ تصمیمات مرتبط با سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوین و افزایش بهره‌وری سازمانی یاری رساند. هدف این مطالعه، بررسی تأثیر تحول دیجیتال بر کارایی حسابرسی، کارایی تولید و عملکرد مالی شرکت‌ها با در نظر گرفتن اندازه شرکت به‌عنوان متغیر تعدیل‌گر بود. داده‌های پژوهش از صورت‌های مالی ۱۵۹ شرکت پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ گردآوری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار EViews 10 و به‌کارگیری مدل‌های رگرسیونی انجام گرفت. برای سنجش اثرات هم‌زمان متغیرهای مستقل بر متغیرهای وابسته، علاوه بر رگرسیون کلی، تحلیل رگرسیون به‌صورت جداگانه نیز برای هر متغیر مستقل اجرا شد. نتایج نشان داد که تحول دیجیتال تأثیر معناداری بر کارایی حسابرسی، کارایی تولید و عملکرد مالی شرکت‌ها دارد. همچنین، اندازه شرکت در این روابط نقش تعدیل‌گر ایفا کرده است؛ به‌گونه‌ای که شرکت‌های بزرگ به دلیل در اختیار داشتن منابع بیشتر، توانایی بالاتری در بهره‌برداری از فناوری‌های دیجیتال داشتند، درحالی‌که شرکت‌های کوچک به دلیل محدودیت منابع، با چالش‌هایی در این زمینه مواجه بودند. در مجموع، تحول دیجیتال موجب افزایش بهره‌وری و بهبود عملکرد مالی شرکت‌ها شد و این اثر در شرکت‌ها با اندازه‌های مختلف، متفاوت بود.