شناسایی مولفه‌های بازده سهام شرکت‌ها با استفاده از متغیر‌های ترکیبی نوین در بورس اوراق بهادار تهران - افشین, سیدمحمدمهدی; محمدزاده, امیر; رضایی, فرزین; عباسی , ابراهیم (حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی)
هدف این تحقیق شناسایی مولفه‌های بازده سهام شرکت‌ها با استفاده از متغیر‌های ترکیبی نوین در بورس اوراق بهادار تهران است. محقق با به‌کارگیری رویکرد مرور نظام‌مند و فراترکیب، به تحلیل نتایج و یافته‌های محققین قبلی دست‌زده و با انجام گام‌های 7 گانه روش ساندلوسکی و باروسو، به شناسایی عوامل مؤثر پرداخته است. از بین 553 مقاله، 51 مقاله بر اساس روش CASP انتخاب شد و همچنین روایی تحلیل با مقدار ضریب کاپا 747/0 تائید گردید. در این زمینه به‌منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت، از شاخص کاپا استفاده گردید که مقدار آن برای شاخص‌های شناسایی‌شده در سطح توافق عالی شناسایی شد. نتایج حاصل از تحلیل داده‌های گرداوری شده در نرم‌افزار MAXQDA منتج به شناسایی 48 مفهوم اولیه براساس 12 شاخص در 4 بعد شد. به منظور شناسایی مولفههای بازده سهام شرکت‌ها با استفاده از متغیر‌های ترکیبی نوین در بورس اوراق بهادار تهران از تکنیک فراترکیب استفاده شد. ابعاد شناسایی شده عبارتند از عوامل مالی و اقتصادی، عوامل رفتاری و احساسی، عوامل فناورانه و داده محور و عوامل نهادی و نظارتی. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که بازده سهام شرکت‌ها تحت تأثیر شبکه‌ای از عوامل متنوع قرار دارد که تعامل پیچیده‌ای با یکدیگر دارند. توجه به این عوامل و به‌کارگیری استراتژی‌های مناسب در مدیریت سرمایه‌گذاری، سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و توسعه زیرساخت‌های فناورانه و نظارتی می‌تواند به بهبود کارایی بازار و افزایش بازدهی سرمایه‌گذاران منجر شود. بنابراین، رویکردهای تحلیلی نوین و جامع برای درک بهتر سازوکارهای تأثیرگذار بر بازار سهام ضروری به نظر می‌رسد.